Осветление за антре и лампи в антрето

Осветление за антре и лампи в антрето

Когато влизате в един дом, антрето е първото помещение, в което стъпвате. То е и помещението, което създава, така важното, първо впечатление на вашите гости при посещението им.

Подходящото и добре направено осветление в антрето е сред най-важните фактори в интериора Ви. До него обикновено не достига или слабо достига светлина от другите части на съществуващото осветление в дома, затова светлинното решение за антрето е много важно. Освен количественото изграждане на достатъчно осветеност в това неголямо помещение, качественият подбор и стилът на осветителните тела са от също толкова голямо значение.

Лампи за антре

Външният вид и дизайнерската линия на осветлението за антре е хубаво да бъдат планирани и поставени като едно естествено продължение на осветлението в коридора, както и на всички останали части в осветлението в дома. Подходящите осветителни тела за антре са:

 • плафониери
 • пендели
 • аплици
 • лучнички и др.

В магазини ОРИОН ще Ви предоставим възможността да имате почти неограничен избор на осветителни тела, с които да изградите осветлението за антре. Ние спазваме, както основните изисквания за добра осветеност и красиви светлинни ефекти, така и се съобразяваме с основните визуални концепции и дизайнерски линии, заложени в изграждането на осветлението на един стилен дом.

Осветителни тела за коридор

В случай че някога сте се чудили защо е нужно да сложите специално подбрани осветителни тела за коридор във вашия дом, то ще ви разкрием една тайна. Често интериорния дизайн и устройството на домовете ни включва поне един коридор, а понякога дори и два. Не е рядкост даден апартамент да притежава антре и след това то да преминава в коридор. Можете да се досетите, че осветлението в коридора няма как да е същото като в спалнята или дневната, защото функцията му е различна.

Тьй като на различни места по света, част от стаята изпълнява функцията на антрето, то е най-подходящо да обясним за какво точно служи то. В него се закачат връхните дрехи, обуват се обувките и човек може да се огледа преди да излезе. Във всяко антре или коридор е необходима добра светлина и достатъчен брой лампи за пълна видимост.

Светлината може да бъде осигурена от аплици, плафони, дори полилей, стига да е налично достатъчно място. Разбира се има огромни коридори и антрета, където на тавана може да закачите големи осветителни тела и светлината да се разпръсква равномерно. Когато помещението е твърде малко, една по-малка лампа ще бъде достатъчна, но за голямо помещение е най-добре или няколко еднакви осветителни тела, които да си разпределят задачата, или едно голямо.

В антрето е прието да бъде закачено и голямо огледало. Ще откриете антрета с огромни по размер огледала, разположени до входната врата или направо по цялата стена.

Какви лампи да сложите в коридора и антрето, за да е достатъчно светло?

За коридор ще откриете безброй предложения, в които дори можете да се загубите. Това, което обаче най-много ще ви помогне да обзаведете дома си е да имате добра представа какъв стил искате да бъде той. По този начин всяка лампа, аплик, полилей или плафон ще бъдат част от общото, а не отделни елементи, излъчващи светлината, която ви е необходима.

Често се допуска основната грешка, когато се обзавеждат тези помещения, да се добавят лампи, които са останали, а не такива специално предназначени за тях. Това не е добре за цялостния ви интериорен дизайн, така че ако можете да изберете специално осветление, предназначено за коридора и антрето, тогава това е по-добрият вариант.

Например за да осветите дълъг и тесен коридор, най-добре е да заложите на осветление на тавана или в горната част на стените. Ако искате да придадете загадъчност на коридора, тогава тавана е лош избор и осветлението трябва да е по пода. Например, стълбчета led лампи са още по-подходящи и от луничките за тази цел. В случай обаче, че ви е необходимо просто да имате светлина, то няколко еднакви аплика ще ви свършат перфектна работа. Разположете ги на равни разстояния един от друг.

Колкото е по-дълъг коридора ви, толкова повече осветление ще ви е необходимо. Не забравяйте и сигнализиращите лампи за Изход, ако не обзавеждате дома си, а някакво работно помещение или публична сграда. Също така, за да получавате светлина само тогава, когато ви трябва, може към избраните осветителни тела, да прибавите и датчик за движение. Тоест, лампите ще се включват само, когато някой член от вашето домакинство или пък посетител в обществената сграда, мине през коридора. През останалото време, тези лампи със сензор за движение, ще бъдат изгасени.

При късите и широки коридори и при антретата е от голямо значение колко висок е тавана. В случай че е висок, можете да поставите полилей за коридор. Полилей или пендел, чийто размер е съобразен с размерите на помещението. Излъчваната от него светлина ще пада надолу и ще осигурява видимост към закачалките и шкафовете за обувки. Всички фирми в интериорния дизайн ще ви препоръчат различни по дизайн полилеи и пендели.

Важно условие е те да бъдат естетически издържани и да не пречат на хората да минават през коридора. Ако излъчваната от тях светлина не е достатъчна, то тогава се препоръчва да се сложи лампа, която да е по-скоро тип плафон. Тя е възможно да бъде с няколко крушки или с една единствена. Също така може да е закачена на стената или на тавана. Често това се определя спрямо силата на излъчваната светлина от плафона.

Коридорът е специфично място, на което задължително трябва да се обърне внимание. Със сигурност и откъм декорация има редица начини, по които можете да украсите това помещение. Не е лоша идея, да поставите подходящи картини, дори и на различни художници, и да ги осветите с led лента. Може да сложите и специализирана лампа за картина, която да хвърля светлина към тях. Ако пък сте почитатели на цветята и саксиите, то и те могат да се подчертаят с добро осветление на пода покрай тях.

Популярен начин за осветление за коридор са и луничките. Те са малки осветителни тела подходящи за вграждане на тавана в коридора. Специфичното при тях е че дори и след като се монтират някои модели могат да бъдат насочвани в различни посоки. Те не заемат почти никакво място като напоследък се считат за типа лампа, която е масово разпространена.

Между тях трябва да остане известно разстояние, за да бъде осветено помещението равномерно. Разбира се точното разстояние, зависи колко е голям даденият коридор. От големината зависи и колко осветителни тела, ще са необходими като бройка. Като разбира се те трябва да се позиционират така, че между тях мястото да не е и двойно осветено, нито пък да има тъмни участъци.

Тъй като всеки дом е крепост, необходимо е да се отнасяте към него, като към такава. Всяко осветление, включително и осветлението в коридора, ще подчертава вашия стил. Не се страхувайте да бъдете смели в избора на по-атрактивни осветителни тела, ако отговарят на вашите разбирания. Често най-красивите дизайни за осветление са плод на личен вкус, а не се създават от дизайнери. Ако сте в процес на търсене на осветление специално за коридора или антрето, то задължително погледнете нашите предложения. Ще откриете и още много други модели в различните ни категории.

Прочети повече
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 • плафон MOD273CL-L60CH3K

  (0)

  992,00 лв.
  плафон MOD273CL-L60CH3K плафон MOD273CL-L60CH3K Ел. мощност 1 х 60 W Размери Ф43см x 25.5см x Ф11см Производител Maytoni, Германия

  (0)

  992,00 лв.
 • луничка / луна DL055-12W3K-W

  (0)

  71,00 лв.
  луничка / луна DL055-12W3K-W луничка / луна DL055-12W3K-W Ел. мощност 1 х 12 W Размери Ф12см x 5.5см Производител Maytoni, Германия

  (0)

  71,00 лв.
 • луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE RAME

  (0)

  200,00 лв.
  луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE RAME луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE RAME Ел. мощност 1 х 9 W Размери 10см x 10см x 6.5см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  200,00 лв.
 • луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE OTTONE

  (0)

  200,00 лв.
  луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE OTTONE луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE OTTONE Ел. мощност 1 х 9 W Размери 10см x 10см x 6.5см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  200,00 лв.
 • луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE NICKEL

  (0)

  200,00 лв.
  луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE NICKEL луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE NICKEL Ел. мощност 1 х 9 W Размери 10см x 10см x 6.5см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  200,00 лв.
 • луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE NERO

  (0)

  200,00 лв.
  луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE NERO луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE NERO Ел. мощност 1 х 9 W Размери 10см x 10см x 6.5см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  200,00 лв.
 • луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE CROMO

  (0)

  200,00 лв.
  луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE CROMO луничка / луна SPIKE PL1 SQUARE CROMO Ел. мощност 1 х 9 W Размери 10см x 10см x 6.5см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  200,00 лв.
 • луничка / луна SPIKE PL1 ROUND RAME

  (0)

  188,00 лв.
  луничка / луна SPIKE PL1 ROUND RAME луничка / луна SPIKE PL1 ROUND RAME Ел. мощност 1 х 9 W Размери Ф10см x 6.5см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  188,00 лв.
 • луничка / луна SPIKE PL1 ROUND NICKEL

  (0)

  188,00 лв.
  луничка / луна SPIKE PL1 ROUND NICKEL луничка / луна SPIKE PL1 ROUND NICKEL Ел. мощност 1 х 9 W Размери Ф10см x 6.5см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  188,00 лв.
 • луничка / луна SPIKE PL1 ROUND CROMO

  (0)

  188,00 лв.
  луничка / луна SPIKE PL1 ROUND CROMO луничка / луна SPIKE PL1 ROUND CROMO Ел. мощност 1 х 9 W Размери Ф10см x 6.5см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  188,00 лв.
 • плафон PERLAGE PL9 FUME'

  (0)

  890,00 лв.
  плафон PERLAGE PL9 FUME' плафон PERLAGE PL9 FUME' Ел. мощност 9 х 4 W Размери Ф55см x 55см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  890,00 лв.
 • аплик PERLAGE AP3 AMBRA

  (0)

  352,00 лв.
  аплик PERLAGE AP3 AMBRA аплик PERLAGE AP3 AMBRA Ел. мощност 3 х 4 W Размери 24см x 16см x 32см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  352,00 лв.
 • аплик PERLAGE AP1 AMBRA

  (0)

  154,00 лв.
  аплик PERLAGE AP1 AMBRA аплик PERLAGE AP1 AMBRA Ел. мощност 1 х 4 W Размери 13.3см x 10см x 10см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  154,00 лв.
 • плафон GEMINI PL D042 ON-OFF BIANCO

  (0)

  516,00 лв.
  плафон GEMINI PL D042 ON-OFF BIANCO плафон GEMINI PL D042 ON-OFF BIANCO Ел. мощност 1 х 23 W Размери Ф42.5см x 6.5см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  516,00 лв.
 • пендел EMPIRE SP1 SFERA

  (0)

  236,00 лв.
  пендел EMPIRE SP1 SFERA пендел EMPIRE SP1 SFERA Ел. мощност 1 х 4 W Размери Ф18см x 28см x 231.5см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  236,00 лв.
 • пендел EMPIRE SP1 CONO

  (0)

  236,00 лв.
  пендел EMPIRE SP1 CONO пендел EMPIRE SP1 CONO Ел. мощност 1 х 4 W Размери Ф20см x 26см x 229.5см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  236,00 лв.
 • пендел EMPIRE SP1 CILINDRO

  (0)

  236,00 лв.
  пендел EMPIRE SP1 CILINDRO пендел EMPIRE SP1 CILINDRO Ел. мощност 1 х 4 W Размери Ф12см x 37см x 240.5см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  236,00 лв.
 • аплик DODO AP1 OTTONE

  (0)

  85,00 лв.
  аплик DODO AP1 OTTONE аплик DODO AP1 OTTONE Ел. мощност 1 х 9 W Размери 8.5см x 8.5см x 12см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  85,00 лв.
 • аплик DODO AP1 NERO

  (0)

  85,00 лв.
  аплик DODO AP1 NERO аплик DODO AP1 NERO Ел. мощност 1 х 9 W Размери 8.5см x 8.5см x 12см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  85,00 лв.
 • аплик DODO AP1 BIANCO

  (0)

  85,00 лв.
  аплик DODO AP1 BIANCO аплик DODO AP1 BIANCO Ел. мощност 1 х 9 W Размери 8.5см x 8.5см x 12см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  85,00 лв.
 • пендел DIAMOND SP1

  (0)

  200,00 лв.
  пендел DIAMOND SP1 пендел DIAMOND SP1 Ел. мощност 1 х 6.5 W Размери Ф12см x 216см x Ф10см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  200,00 лв.
 • плафон COROLLA-1 PL

  (0)

  410,00 лв.
  плафон COROLLA-1 PL плафон COROLLA-1 PL Ел. мощност 1 х 24 W Размери Ф35см x 16см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  410,00 лв.
 • плафон BINOMIO PL2 OTTONE

  (0)

  176,00 лв.
  плафон BINOMIO PL2 OTTONE плафон BINOMIO PL2 OTTONE Ел. мощност 2 х 4 W Размери 55.7см x 12см x 15см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  176,00 лв.
 • плафон BINOMIO PL2 NERO

  (0)

  176,00 лв.
  плафон BINOMIO PL2 NERO плафон BINOMIO PL2 NERO Ел. мощност 2 х 4 W Размери 55.7см x 12см x 15см Производител Ideal-Lux, Италия

  (0)

  176,00 лв.
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5