Избор на осветителни тела

7 ПРОСТИ СЪВЕТА


време за четене: 10 мин.

Осветлението е неизменна част от интериора на нашия дом. Светлината в нашия дом е тайната съставка на нашата идентичност. За много хора то е последният, финален детайл при оформяне на дизайна на стаите. Често се подхожда лекомислено и се прави бърз и нерядко грешен избор на осветителни тела. Тук ще се опитаме да помогнем на всеки, за който осветлението в дома е повече от досадна подробност. Ако ви предстои избор на осветителни тела, запазете тази статия и се консултирайте със съветите дадени тук за правилен избор.

Осветление за дома от магазини ОРИОН

Когато е избрано правилно, осветителното тяло се превръща в съществен акцент в обзавеждането, добавя естетическа стойност и издига стила на по-високо ниво. Не търсете евтини и бюджетни решения за осветлението във вашия дом, защото осветителните тела са предмет с дълготрайна употреба и е напълно възможно да им се радват поколения наред. Когато избирате осветителни тела се доверете на утвърдени марки, които работят с добри и качествени материали и ще се радвате дълги години на избора си.

На какво да обърнем внимание при подбора на осветителни тела?

Има някои принципи, които са валидни при всеки избор. Такива са:

1. Вид на стаята
Ако избирате осветително тяло за антре, трябва да постъпите по един начин, а ако искате да осветите трапезария, изборът ще е по съвсем други критерии. Изборът е индивидуален, но има някои общи правила, които работят добре:

  • Антре, фоайе или вестибюл
    Тъй като това помещение е непосредствено до входната врата е необходимо да има достатъчно светлина за влизащите отвън, където понякога естествената слънчева светлина е много силна. Дизайнерите препоръчват красив полилей или стилен пендел, спуснат от тавана, комбиниран с настолна лампа от същата серия, поставена на помощна масичка, на която обикновено си оставяме ключовете или ръкавиците. Лампион в по-тъмния ъгъл на предверието също би стоял добре. Хубаво е дизайна на лампите в антрето да се съчетае с този на осветителните тела в коридора, както и на всички останали стаи в дома.
    Полилеи и висящи осветителни тела от магазини ОРИОН
  • Всекидневна, гостна, салон, хол
    Това е стаята, в която протича по-голямата част от живота ви, когато сте вкъщи, затова трябва да има добре подбрано със стил, комбинирано осветление, което създава уют и естетика. Първо трябва да изберете един изискан луксозен полилей в най-отворената част на помещението, по възможност с регулиране на силата на светлината. Това общо (амбиентно) осветление трябва да се обогати и допълни с една или повече подови лампи в същия стил, които хвърлят светлина в по-тъмните места на стаята. И накрая, където мебелите позволяват, е добре да има настолна лампа, която да допълва серията. Ако решите, че е нужно, може да се добавят един-два аплика за разкош и по-слаба обща светлина, когато всички останали лампи са изгасени.
    Осветление за стълбиище от магазини ОРИОН
  • Коридор и стълбище
    В повечето случаи това са помещенията, в които няма естествена светлина. При избор на осветителни тела за коридора е необходимо да се обърне внимание на това, че трябва да се осъществи плавен преход към стила на основните помещения в дома. Тук може да се използват таванни осветителни тела с удължен дизайн или да се поставят две отделни висящи тела по протежението на помещението, ако е твърде дълго. При стълбището може да се използват стенни тела и такива, които са по-прибрани към тавана.
  • Трапезария или стая за хранене
    Очевидно трябва да се постави осветително тяло, осигуряващо добра осветеност над масата за хранене. Може да е полилей в класически или модерен дизайнерски стил, в зависимост от обзавеждането или няколко самостоятелни лампи, висящи от тавана на подходяща дължина по протежението на дължината на масата. Може основното осветление да се съчетае със стенно или вградено осветление, което да позволява различни комбинации от светлинни идеи.
  • Кухня
    Осветлението в кухнята трябва да е много добре обмислено. Кухненският остров, ако има такъв, и плотовете за приготвяне на храната, трябва да са добре осветени с ненатрапчива, но силна светлина. Освен това трябва да е добре осветена печката, за да се инспектира етапа на приготвяне на храната. Това често се осъществява чрез лампа, вградена в аспиратора. Над мивката също трябва да има отделен източник на светлина. Под шкафовете, намиращи се над нивото на очите, се поставят в специални алуминиеви профили LED ленти, които да осветят всички предмети на плотовете, както и за да допълнят общия светлинен фон.
  • Спалня
    Класическото осветление за спалня включва основно таванно осветително тяло и нощни лампи на шкафчетата или аплици над таблата на леглото. Осветлението трябва да приглушено, многопластово, да предразполага към отмора и почивка. Това е стаята за отмора и други приятни емоции и осветителните тела трябва да са съобразени с това. Скритото LED осветление в специално направени ниши от гипсокартон в тавана също допринасят за отпускаща и релаксираща атмосфера.
  • Баня
    Осветителните тела тук понякога трябва да са влагозащитени. Често се среща вграденото осветление с луни. Добавят се акценти с аплици над огледалото и лунички над ваната.
  • Офис
    Съвременните офиси могат да са в най-различен стил. Важното е осветлението да подчертава стила и да го допълва. Основното осветление се изпълнява от осветително тяло, което е монтирано на тавана и може да е вид плафон или полилей, допълнено от лампа за работния плот и лампиони в по-сенчестите ъгли на помещението.

2. Тип на осветлението
Има няколко типа осветление в зависимост от предназначението:

  • Общо или още - основно осветление
    Това е осветлението, което осигурява базисната осветеност на помещението и създава комфорт за очите. То трябва да е достатъчно силно, да достига всички краища на помещението, но и да не остро и дразнещо.
  • Осветление с акцент, локално осветление
    Акцентното осветление подчертава важен детайл от обзавеждането, например красива картина на стената или определена фокусна точка, кът или ниша, създаваща настроение. За целта се използват и насочени осветителни тела (спотове).
  • Осветление за изпълнение на конкретна задача
    Това са осветителни тела, които са поставени на местата, където изпълнявате конкретни функции. Може това да е настолна лампа за бюро или вградена в кухненския блок светлина, която осветява плот, на който се извършва студената обработка на храната. Дежурното, нощно осветление, особено за детска стая, също е осветление с конкретна функция. Изборът от осветителни тела е голям.

След като се съобразим с типа на осветлението и вида на помещението, преминаваме към следващите фактори, от които зависи качественото и стилно осветление.

3. Планиране
Типична грешка е да се мисли за осветление, когато вече жилището е изцяло обзаведено. Всъщност осветлението е едно от първите неща, които трябва да се решат при избор на интериор. Още при изграждане на електрическата инсталация трябва да сме наясно къде искаме да поставим аплици, за да изведем кабелни изводи до тях под мазилката и къде ще са ключовете за лампи. Трябва да имаме отговор на въпроса: Колко силно ще е основното осветление и на колко токови кръгове ще го разпределим?

4. Височина на жилището
Изборът на осветителни тела е пряко свързан с височината на таваните в дома. Ако се радвате на къща или апартамент с високи тавани е добре да се подберат полилеи, единични или група лампи на пендел, които да запълват красиво и ненатрапчиво свободния обем в помещението и така ще постигнете максимална ефективност на излъчваната от осветителните тела, светлина.
Ако имате т.н. стандартна височина на таваните от 2.5-2.7м, можете да изберете осветителни тела, тип пендел, с дължина около 50-70см. При по-ниски тавани, за предпочитане е да се поставят лунички, плафони или други прибрани към тавана осветителни тела.

5. Оптимална осветеност
Прекалено слабото осветление или твърде силното има отрицателен ефект върху човешкото тяло. Може да доведе до увреждане на зрението, дискомфорт, депресии, сънливост и др.
Има стандарти за осветеност на различни помещения. БДС EN 12464-1:2011 определя колко лукса (lux) се изискват за различните видове помещения. Като знаем, че 1 lx = 1 lm/m² и също, че на всички лампи се изписва колко лумена излъчват, можем да определим ориентировъчно каква осветеност ни е нужна.
Ето някои примери:

  • спални – 100lx;
  • общи помещения – 150lx;
  • стълбища – 75lx;
  • кухня – 100lx;
  • коридор, преходни помещения – 50lx.

Тези стойности са усреднени и условни, защото осветеността на помещенията зависи от цвета на стените и тяхната светлоотразителна способност, размера на стаите (има спални с 15кв.м. и други с 30кв.м.) и разстоянието от повърхността, която искаме да осветим.
Като пример, една LED крушка с добра производителност (лумени на ват LPW) и консумирана мощност 8W ще освети добре около 5кв.м.

6. Избор на местоположението на осветителното тяло според функцията, която трябва да изпълни
В зависимост от вида на стаята и типа на осветлението, може да решим какъв светлинен източник ни е необходим, според мястото, на което е поставено осветителното тяло:

  • Осветление на тавана
    Тук изборът е между полилеи, плафони, пендели и прибрани към тавана осветителни тела. Избираме този вид осветление за общо, основно осветление. Изключение правят LED лентите, излъчващи индиректна светлина, монтирани в окачени или опънати тавани, които могат да създадат цветна феерия и романтично настроение.
    Аплици и стенни лампи от магазини ОРИОН
  • Осветление на стената
    Това са аплиците и различни спотове. Те са помощно или акцентно осветление, което служи за фокус към определен детайл от обзавеждането или да даде по-приглушена, мека и дискретна светлина.
  • Осветление вградено в мебелите
    Освен настолните лампи и лампите за бюро, тук става въпрос за вградените в мебелите LED ленти, които могат да са както под кухненски шкафове, така зад таблата на спалнята или под долния ръб на секции и комоди. Това скрито осветление създава усещането за по-голямо пространство.
  • Осветление вградено в пода или стълбите
    Може да се използва като дежурно нощно осветление или за декорация и подсилване на извивките на по-нетрадиционните дизайнерски решения.

7. Избор на дизайнерски, екстравагантни решения
Осветлението е едно от първите неща, които се забелязват, когато влезете на ново място. Изборът на качествени, луксозни и уникални осветителни тела, говори за вашия стил и усет за хармония в обзавеждането.

Съвременни осветителни тела от магазини ОРИОН

Изборът на осветление е като избора на кола или жилище. Всеки иска да има по-красиво, уютно и луксозно жилище или кола. Това говори за стил и вкус. Ако сте нерешителни в избора си, поискайте съвет от специалисти с опит, разгледайте каталози и ако трябва, направете специална поръчка, защото хубавите и скачествените неща си струват чакането, тъй като винаги имат допълнителни предимства, които ще откриете по-късно, а евтините и компромисни - скрити недостатъци.

инж. Димитър Костов

Избрани продукти