Как да накараме дома ни да говори вместо нас за нашите предпочитания и характер, чрез осветление, цветове и аксесоари

4 ПРАКТИЧНИ ИДЕИ

време за четене: 7 мин.

 

Запитвали ли сте се дали вашия дом изразява каква личност сте. Интериорът допълва ли ви или е в противоречие с вашите ценности и вкус? Например ако вие сте строг, делови, педантичен в работата си, дори малко аскет, а домът ви е претрупан, разхвърлян, пълен с еклектични мебели и ярки цветове, това едва ли ще ви хареса и няма да е в хармония с вашия мodus vivendi. Колкото интериорът в дома ви се различава от вашия характер, толкова по-трудно ще можете да се разтоварите от деловите си ангажименти и да се отпуснете. Това скрито напрежение ще се отрази на нервната ви стабилност и нивото на стрес ще е винаги високо. За да изразите вашата личност чрез стила на интериора, трябва първо да помислите внимателно, какво от характера си искате да изразите в дизайна на дома си. Всеки човек е една вселена от различни усещания и желания, океан от мисли и чувства. Някои са по отчетливо проявени, други са по-скрити и затрупани от делнични проблеми и рутинна инерция. Тези, които са важни за вас, трябва да намерят материална форма в най-личното ви пространство – дома ви.

Осветлението

Изборът на осветителни тела е изключително богат. За да изразите стила си имате възможност да избирате, като започнете от материала, от който е направено осветителното тяло, например: стъкло, кристал, стомана, алуминий, дърво, дори камък или цимент. След това трябва да изберете покритието: може да е антично злато или дърво в естествен цвят, декадентски разточителни кристални тела или патиниран месинг. Може тялото да е с покритие от блестящ хром с орнаменти или да е в матово черен текстуриран цвят. Добре е да се стремите да постигнете съчетание чрез серия от осветителни тела в избрания стил, т.е. ако сте избрали пищен полилей в хола и малко по-малък от същата серия в трапезарията, би било добре в кухнята и коридорите осветителните тела да са от същия вид, а в банята и на терасите да са поне в същия стил. Допълнението от аплици и лампиони само ще внесе допълнителен акцент върху дизайна. Ключовете и контактите трябва да са в същата цветова гама и да се вписват в стила на жилището. Ако избирате кристали и инокс, като основни материали, то и ключовете и контактите трябва също да изпъкват с иноксови детайли. Ако осветителните тела са в минималистичен стил, с прави изчистени линии и без излишни декоративни елементи, добре би било и мебелите да са в същия стил. Комбинацията от осветителни тела е само първата част от възможността да „осветлите“ вашите предпочитания. Направили своя избор, вече може да играете със светлината. Да променяте атмосферата, в зависимост от случая или вашето настроение. Ако имате празничен повод или сте с весела компания, определено по-яркото осветление ще бъде подходящо. Но ако споделяте вечерта с партньор или любим човек, може би ще предпочетете приглушено осветление, което ще придаде по-интимна атмосфера

Цветовете

В зависимост от избора на цветове, човек може да покаже много от своя характер. Ако жилищното пространство е решено в бяло или в бледи нюанси на синьото и зеленото, то можем да предположим, че в жилището в жилището живее един балансиран и спокоен човек, избрал тези цветове. Докато ако преобладават ярките и наситени цветове, като червено или жълто, това говори за повишена емоционалност, жизненост и темперамент. Доказано е, че екстровертите предпочитат по-топлите и ярки цветове, докато – обратно, интровертите харесват меките, хладни, приглушени цветове. Ако цветовете са в по-тъмната гама, като кафяво, виолетово, тъмно синьо, това ни говори за един зрял разсъдлив и философски настроен характер. Много е важно и как точно са съчетани отделните цветове, линии и форми. Това дори е по-важно от конкретния преобладаващ цвят, защото показва усещането за естетика на домакина.

Сувенири, декорации и предмети на изкуството

Правилно подбраните акценти, като малките статуетки, красиво изваяната свещ, букета сухи цветя, керамичната ваза или картината с морски пейзаж, текстилното пано, дори стайно цвете или декоративна палма, дават характер на всеки дом и говорят много за човека, който е избрал тази вещ да краси дома му. Така не само вкарвате изкуство в дома си, но и загатвате за вашата не толкова прозаична страна. Всеки предмет, който няма функционално предназначение в жилищното пространство, се предполага, че е там, защото има естетическа или емоционална стойност. Не е нужно да имаш дедуктивните способности на Шерлок Холмс, за да разбереш, че ако в един дом има много природни картини или домакина се е снимал как кара ски или гордо стои изправен на някакъв връх, то очевидно става дума за човек, който обича откритите пространства и разходките сред природата. Но представете си, че на стената има голяма репродукция на скицата на Витрувианския човек на Леонардо да Винчи, придружена с известните му записки за пропорциите под нея. Това показва ерудиция, респект към Ренесанса и науката и стремеж към познание. Ако влизайки в един дом, и от вратата Ви посрещнат трофеи и ловни оръжия, веднага ще разберете, какво е хобито на домакина и че е човек с боен характер.

Лични вещи на показ

Ако поставите предмети, които имат висока сантиментална стойност за вас, на рафта в гостната или на секцията, това показва, че искате да покажете нещо важно за вас. Това, също така, персонализира жилищното пространство и го прави наистина ваше. Когато в един дом има закачени на стената чифт маракаси с надпис „Cuba“ или стара протрита от свирене китара, това показва, че имаме човек, който обича музиката, а също така и пътешествията. Този тип лични вещи създават една бохемска атмосфера и оформят неповторимия чар на дома. И сега, в светлината на казаното можем да перифразираме фразата „Моят дом е моята крепост“ в „Моят дом е моята душа“. Като използваме всички описани по-горе средства, можем по един фин, дискретен начин да изразим себе си, да изразим своя характер, своите усещания, настроения, естетика и стил.

инж. Димитър Костов

 
Избрани продукти