Какво трябва да знаем преди да купим лампи

СТИЛОВЕ, ИЗРАБОТКА, МАТЕРИАЛИ И ЦЕНА

време за четене: 10 мин.

 

Серии лампи от магазини ОРИОН

 

Изграждането на осветлението в един дом не е толкова лесно, колкото може би си мислите. Дори, когато само си представите, че ще трябва да съчетаете кристален полилей в хола или гостната, с осветление за коридор, лед луни за баня с лампи за огледало, както и осветителни тела за кухня с лампиони за спалня, ще разберете защо е необходимо да ползвате професионален съвет за всички тези осветителни тела.

Може да се обърнете към дизайнер или да се консултирате с експерти в големите специализирани магазини за осветление, но за да добиете представа за основните фактори, които оказват влияние върху подбора на осветителни тела може да започнете и от настоящия текст.

 

Стил

Стилът винаги е важен

Първо, трябва да изберете стила на осветлението. Той трябва да отговаря на стила на мебелите и да е в хармония с останалия интериор.

Стилът, разбира се във всяко помещение от дома може да е различен и това е нормално, защото няма как един полилей за хол да се съчетае с лед плафон за банята или осветлението за коридор да е в същия стил като лампите за четене в спалнята.

 

Изработка

Качеството на изработка е подписа на майстора

Изработката на всяка лампа зависи от производителя. Когато избирате осветително тяло, независимо дали е полилей, спот, висящи лампи или лампи за стена, от изключителна важност е то да е от производител с дългогодишен опит, традиции в постигането на високо качество и да има добри отзиви за произведените от него осветителни тела.

 

Материалът

Той е тялото на всяка лампа

Материалът, от който са изработени осветителните тела също може да окаже влияние върху тяхната визия. Сега изборът е много голям и може не просто да изберете хром, месинг или бронз, но и да изберете те да изглеждат състарени и да имат античен вид, чрез специално нанесена патина или да са „надраскани“, матови или блестящо полирани.

При разглеждането на различни модели лампи, ще ви направи впечатление, че близки модели, изглаждащи доста сходно могат да се различават значително в цената. Понякога тази разлика се измерва в пъти. Утвърдените производители на осветителни тела поддържат по-висока цена, не само защото са извоювали с течение на времето добро име на пазара, а и защото вложените материали са с много добро качество и изработката на лампите е много прецизна.

 

Цената

Качеството си има цена

Когато обмисляте покупка на осветителни тела е важно да имате предвид, че купувате предмет за дълготрайна употреба, който буквално ще гледате всеки ден. Един хладилник, телевизор или шкаф може да се счупи или развали, но осветителното тяло е напълно възможно да ви надживее. Затова купете това, което наистина ви харесва, дори да се наложи да дадете малко повече пари. Цената в случая не е от първостепенно значение. Много по-важно е постигането на уют и хармония в дома, в който ще прекарате голяма част от живота си.

 

Покупката

Три пъти мери – един път режи

Поради същата причина не е нужно да бързате при избора на лампи. Обмислете добре решението си, консултирайте се със специалисти, които ще намерите във всеки голям магазин за осветителни тела, обсъдете го на семеен съвет и тогава пристъпете към покупката.

Помислете за всеки аспект от осветяването на жилището. Дали един лампион за спалня би стоял добре? Дали на стълбите е добре да се поставят сензорни лампи за стълбище? А в механата, където се събирате с приятели, може би, добре биха стояли винтидж лампи? Как ли би изглеждало едно подово осветление в коридора? Какви осветителни тела за кухня да изберете и т.н.

 

Лед осветление

Аспекти на лед революцията

В последните години лед осветлението е доминиращо като вид за осветителните тела. То дава възможност за изработката на лампи, каквито преди това, когато имаше предимно лампи с нажежаема жичка, не бяха възможни. Какво имам предвид?

Когато лампата излъчва топлина, трябва тази топлина да се изведе от осветителното тяло и да се разсее в пространството. Този фактор силно ограничаваше конструкторите на осветителни тела. Това налагаше например лампите с абажур да са отворени отгоре, а и самия абажур да е на дистанция от крушката, както и често под плата да бъде поставен предпазен екран от полимер, за да не се запали. Въпреки това имаше определени изисквания за силата на лампата, например ограничаваше се мощността и да е до 40W. Също така при плафоните, конструкторите винаги оставяха в горната част скрити вентилационни отвори за охлаждане.

Работни лампи и пампи за бюро

Лампа тип банкерска (Орион, Австрия)

При някои видове работни лампи, като лампите за бюро например, също имаше ограничение, защото полусферата на насочващата шапка, която при тях игре ролята на спот, също затруднява охлаждането и може да прегрее при по-дълга употреба.

Сега надписите „max 40W“ или „max 60W“, които стояха на корпусите на осветителните тела постепенно изчезват и когато лед лампата е вградена, виждаме други, показващи:

  • цветната температура в келвини;

  • дължината на живот налампата;

  • излъчваните лумени;

  • коефициент на пресъздаване на естествените цветове на светлината;

  • ефективността на лампата или светлинен добив, изразена в лумени за ват.

 

Вградени лед лампи

Когато лампата и осветителното тяло са едно цяло

При лед осветлението се появиха модерни осветителни тела тип полилей, плафон, лампи за стена (аплици), стоящи лампи (лампиони) или висящи лампи, в които лед лампата е вградена в корпуса на осветителното тяло и е едно цяло с него. Това е така, защото LED осветлението е с изключително дълъг живот (ресурс), който достига до десет и повече години. Този тип лампи намира широко приложение в полилеите за хол, лампите за огледало, лед плафоните за баня, лампите за четене и др.

Лед лампи и лед осветление от магазини ОРИОН

 

Серии от лампи

Фамилии осветителни тела в един стил

Добрият дизайнер или човекът с вкус винаги се познават по това, че осветителните тела в едно жилище, осветено по техен проект се съчетават в отделни серии. Няма добър стил ако всички лампи в дома са напълно различни една от друга, освен ако не сте почитател на еклектиката. Утвърдените производители на осветителни тела осигуряват на своите клиенти серии от лампи, които понякога наброяват дванайсет и повече отделни осветителни тела.

Предимството да се закупи серия от лампи е очевидно. Освен че осигурява общата визия в един стил на всички осветителни тела в основните помещения на един дом, тя спомага и за общото естетическо решение в осветлението. При фамилиите лампи, един и същи орнамент, цветови нюанс и специфична форма, като лайтмотив се повтарят като се започне от полилея в хола, през лампата за стена, нощната лампа, лампата свободно стояща в ъгъла и се стигне до по-малкия полилей във всекидневната и висящата лампа в коридора и антрето. Също така, е възможно друга, но близка серия лампи, да гарантира осветлението във второстепенните помещения, например: лед плафон за терасата да се съчетае с по-малък от същия вид в килера и лед лампа за огледало и лед плафон за баня да допълнят колекцията.

 

В заключение

Изборът е ваш

Когато избирате жилище, внимателно преценяте много фактори и се консултирате със специалисти, за да изберете най-доброто за вас жилище, защото знаете че изборът е дългосрочен. Всеки избор е строго индивидуален. Така е и с покупката лампи. Проучете пазара и изберете най-доброто за вас, а текст като този може само да ви помогне в избора.



инж. Димитър Костов

 

 
Избрани продукти