Основни понятия в осветлението

ВИДОВЕ ОСВЕТИТЕЛНИ ТЕЛА СПОРЕД ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО


време за четене: 10 мин.

При избора на осветителни тела трябва да знаем някои основни принципи, понятия, определения и наименования в областта на осветлението, за да знаем какви видове осветителни тела има и с какво се характеризира всяко от тях, за да изберем най-подходящото и да комбинираме правилно осветителните тела в нашия дом.

На първо място трябва да избираме осветлението според ролята, която изпълняват осветителните тела.

Видове осветление според предназначението:

  • общо (главно) осветление;
  • работно (целево) осветление;
  • насочено (акцентно) осветление;
  • допълващо (амбиентно) осветление.
Осветление за хол и всекидневна от магазини ОРИОН

Основно (главно) осветление

Основно осветление в кухня чрез полилей над кухненския остров и скрито осветление под кухненските шкафове (Новодворски, Полша)

Основно осветление в кухня чрез полилей над кухненския остров и скрито осветление под кухненските шкафове (Новодворски, Полша)

За всеки вид осветление има осветителни тела, които най-добре изпълняват поставената задача. Така например най-подходящи за общо осветление са полилеите разположени в средата на тавана с множество крушки.

Централното разположение на тялото осигурява ефективно разсейване на светлината на най-голяма площ. Тези осветителни тела ще зададат основното цялостно осветяване на пространството на помещението и са съществен детайл от интериора.

В по-съвременните дизайни се използват и светлинни панели вградени в тавана. Светлинните панели може да се приемат като лунички с много по-голям размер. Намират приложение и в офис пространства, конферентни зали и др. При по-малките помещения главното осветление може да се реализира чрез осветително тяло тип пендел.

За тези, които за пръв път чуват тази дума, пендел представлява свободно висяща на шнур, верига или твърда връзка от тавана лампа с абажур, обикновено с една крушка. Пенделът може да бъде регулиран по дължина. Съчетание от няколко висящи от тавана лампи тип пендел с обща основа, често се използва за кухненския остров или масата за хранене в трапезарията.

Общото (основното) осветление на преходните и сервизните помещения, като коридори, стълбища, фоайета, бани, тоалетни, тераси и др., може да се осигури и от таванно осветително тяло, като осветителното тяло от този тип (плафон) представлява в общия случай прилепено към тавана или стената тяло със или без дифузьор на светлината.

Общо осветление осигурено от плафон и допълващо – от лампион в дизайнерски стил (Мантра, Испания)

Общо осветление осигурено от плафон и допълващо – от лампион в дизайнерски стил (Мантра, Испания)

Другият вариант за общо осветление на тези помещения е осветително тяло тип аплик, като под аплик разбираме осветително тяло разположено на стената с една или повече крушки.

Стенните осветителни тела намират приложение и като помощно, допълващо осветление, а така също и като акцентно осветление. При аплиците светлината е приглушена, насочена нагоре или надолу. Често аплиците се използват и за екстериорно фасадно осветление.

Работно (целево) осветление

При избора на осветителни тела, осигуряващи работно, наричано още целево осветление, ще потърсим друг тип осветителни тела. Нарича се целево (работно), защото то е предназначено за постигане на точно определена цел. Осветителното тяло, което осветява работната зона, трябва да е с насочен светлинен поток. Там осветеността трябва да е значително повече от общия светлинен фон на помещението, за да концентрираме вниманието си. Също така е важно главата на осветителното тяло да е конструирана така, че да насочва светлинния поток към определена зона, а не да осветява очите. Подходящите осветителни тела тук са настолни лампи с полупрозрачен абажур, насочващ светлината надолу, работните лампи за бюро с непрозрачна глава и променлив наклон на стойката, лампиони с регулируемо (чупещо) рамо, за да имаме възможност да променяме ъгъла на светлинния поток. Под лампион разбираме преместваемо осветително тяло свободно стоящо на пода.

Основно осветление чрез две осветителни тела тип пендел от една серия (Майтони, Германия)

Основно осветление чрез две осветителни тела тип пендел от една серия (Майтони, Германия)

Нощните лампи също са вид целево осветление. Те ни помагат да почетем вечер преди заспиване или когато ставаме нощем. Те могат да са като аплик, фиксиране на стената или като настолна лампа, поставена на нощното шкафче. Тъй като са много удобни са се превърнали в неизменно допълнение към интериора на спалнята.

Насочено (акцентно) осветление

За да насочим вниманието към определен обект на изкуството, като картина или ваза, използваме акцентното осветление. Допълвайки главното осветление, този тип насочващи се осветителни тела създават фокус на вниманието и подчертават особености на интериора, архитектурни детайли, красиви растения, ниши, алафранги или декоративни елементи на стените. Насоченото осветление може да се постигне чрез скрити осветителни тела, вградени в стените или чрез насочващи се в различни посоки спот лампи. С тази задача успешно се справят осветителни тела като вградени лунички с подвижна глава, аплици с регулируем светлинен източник или рамо (използвани най-често за картини или малки пластики) и др. Спот лампи разположени върху релса или издължена основа (шина) се използват за осветяване на различни области от помещението, които са със специално значение.

Допълващо (амбиентно) осветление

Главно осветление, реализирано чрез плафон с повече от една крушка (Майтони, Германия)

Главно осветление, реализирано чрез плафон с повече от една крушка (Майтони, Германия)

Допълващото осветление, както говори и името му е осветление, което има за цел да създаде хармонична светлинна среда, като осветява по-тъмните части на помещенията, до които не достига достатъчно светлина от другите три вида осветителни тела, посочени по-горе.

Най-често използваните осветителни тела за тази цел отново са луничките, но с фиксиран светлинен поток вградени в тавана или стената, но тук може да се използват също така и аплици, използват се и лампиони, поставени зад фотьойлите или диваните, декоративни настолни лампи поставени на помощни масички в близост до стената. Друг вид допълващо осветление е скритото осветление, обикновено на базата на LED ленти, които са скрити или зад таванни корнизи или над или под мебели. Без да е видим източника на светлина, се вижда отразената от близката до него повърхност светлина, което създава усещане за тайнственост.

Правилното комбиниране на тези видове осветителни тела, ще създаде приятна и уютна домашна атмосфера. Не трябва да се забравя и влиянието на естествената светлина, която ще е основният светлинен източник през деня. Обикновено надграждането на светлинния интериор започва с главното осветление, към което се добавят останалите видове осветителни тела. Много е важно при изборът на осветителни тела да се потърсят такива, които са от една серия. Така съчетанието на видовете осветление ще бъда хармонично. Производителите на осветителни тела освен, че предлагат огромно разнообразие от форми и стилове, също така глезят клиентите си и с различни ключове, чрез които плавно може да намалявате и увеличавате силата на светлината (т.н. димиране), а така също и да регулирате плавно цветната температура на лампите – от топлобяла, през неутрална, до студено бяла светлина.

Комбинация от малки и големи аплици от една серия, използвани като общо осветление (Мантра, Испания)

Комбинация от малки и големи аплици от една серия, използвани като общо осветление (Мантра, Испания)

Основно осветление на всекидневна чрез два пендела, съчетано с допълнително осветление от две лунички (Новодворски, Полша)

Основно осветление на всекидневна чрез два пендела, съчетано с допълнително осветление от две лунички (Новодворски, Полша)

Полилей, изпълняващ ролята на основно осветление и нощни лампи, тип аплик, като целево осветление (Майтони, Германия)

Полилей, изпълняващ ролята на основно осветление и нощни лампи, тип аплик, като целево осветление (Майтони, Германия)



инж. Димитър Костов

Избрани продукти