Стилове е осветлението и тяхното приложение

НЯКОЛКО ВАЖНИ СТИЛА И НАСОКИ

време за четене: 10 мин.

В осветлението, както и в интериора, има различни стилове. Често се подценява ролята на осветителните тела в изграждането на общия стил на помещението и на дома като цяло. Комбинирането на видовете осветление и съобразяването им с общата естетика на обзавеждането е един от най-важните аспекти за създаване на дом, който подчертава вкуса на неговия притежател.

Стиловете на осветителните тела са сигурно колкото и дизайнерите в областта, но основните са:

  • Класически
  • Съвременен
  • Модерен
  • Дизайнерски
  • Индустриален
  • Технически
  • Флорален
  • Винтидж

Това са стилове, на които самите производители разделят произвежданите от тях осветителни тела, като затова може да се приемат за основни. Според дизайнерите има също така: бохемски, холивудски, френски провинциален, рустик, минималистичен, азиатски, скандинавски, лофт стил и много други, но няма да навлизаме толкова детайлно в дебрите на дизайна. Целта ни по-скоро е да дадем простичко и точно определение на основните стилове в осветлението, за да направим избора на осветителни тела по-лесен и правилен.

След като се съобразим с типа на осветлението и вида на помещението, преминаваме към следващите фактори, от които зависи качественото и стилно осветление.

Осветление в класически стил от магазини ОРИОН

Класически стил
Класическият стил се отличава с изключителна красота, изящност, използване на скъпи материали като: позлатена стомана, кристали, абажури от органза, дантели и др. Често за модели се използват автентични осветителни тела от най-големите дворци от Викторианската епоха, като свещите са заменени от лампи с форма на свещ. Това е един традиционен и консервативен стил, при който често се използват техники, достигнали до нас от най-добрите майстори на епохата. Може да се каже, че това е стил, неподвластен на времето, защото не се изменя с течение на годините. Класическият стил създава усещане за лукс, блясък, тържественост. При него полилеите са с позлатени или хромирани до блясък метални части, отразяващи светлината, има множество приказно красиви женствени висулки и орнаменти от кристали, които разпръскват светлината и предизвикват цветни отблясъци във всички посоки. Като подстилове имаме неокласик (Neoclassic) и кралски класически (Royal Classic).

Характерно е, че осветителните тела са в серии, в които освен основния полилей, често с десетки лампи, има и по-малко осветително тяло във същия стил, често също полилей, предназначено за по-малката стая в жилището – обикновено трапезария, свързана визуално с хола, както и аплици, настолни лампи, а понякога и лампиони, които допълват колекцията. Ако харесвате блясък, злато или хромиран метал, стъкло и кристали, съчетани по един традиционен начин, то този стил е за вас. Елегантните кристални полилеи с великолепна украса ще накарат гостите ви да си помислят, че току що са влезли в Риц. По-масивните осветителни тела в класически стил намират приложение в залите и фоайетата на театри, опери, представителни обществени сгради, като съдилища, парламенти, дворци и др.

Съвременен стил

Осветителин тела в съвременен стил от магазини ОРИОН

Съвременният градски стил е свободен, артистичен. Той се различава от модерния, по това че следва променящи се тенденции и не се придържа към строги правила, докато модерният се характеризира с естетика пресъздаваща по един елегантен начин градския интериор от средата на XX век. Осветителните тела са цветни, обемни и са акцент в интериора, но без украшения и висулки по тях. Когато са повече от едно, може основното да бъде заобиколено от по-малки, различни по размер осветителни тела от същата серия, като така се създава завършен цялостен вид на осветлението. Металите, като хромирана стомана и никел, както и бялото стъкло, са много популярни в осветителните тела в съвременен стил. Осветлението е изключително важно при създаване на интериор в съвременен стил. То трябва да е силно и да доминира в помещението, да подчертава линиите и формите. Обръща се внимание също и на естествената светлина в стаята. Тя трябва да е навсякъде. Използват се еко материали и енергоспестяващи светлоизточници.

Модерни лампи от магазини ОРИОН

Модерен стил
Модерният стил в осветлението включва осветителни тела с изчистена елегантна линия, без орнаменти. Цветовата гама е приглушена. Набляга се на графичните контрасти. Използва се бяло, сиво, черно и всичко помежду им. Основното осветление може да е прибрано към тавана или свободно висящо, като то се допълва от лунички и настолни лампи с опростен дизайн. Модерният интериор е сложна комбинация между функционалност и композиция с много отворени пространства и визуална свобода.

Осветителните тела може да са с интегрирано LED осветление или с дифузьори с кълбовидна форма от матирано стъкло, както и по-сложни фигури. Акцент в осветлението е лампионът с дълго регулируемо рамо, който поставя осветителното тяло над дивана или фотьойла. Модерният стил е роден в зората на 20-ти век и постепенно беше загубил своята актуалност, но сега отново го откриваме, като преосмисляне на нашите отношения с интериорното пространство. Модерният стил е една по-изискана интерпретация на модерен дизайн от средата на миналия век. За да бъде по-добре разбран модерният стил, ще споменем, че крайното проявление на този стил е минималистичния стил, при който елементите и детайлите са сведени до минимум, и който е вдъхновен от японския дом и дзен културата.

Дизайнерски стил

Дизайнерско осветление от магазини ОРИОН

Дизайнерският стил обикновено надгражда, някой от другите избрани стилове. При него наистина проличава креативността и уменията на добрия дизайнер. Дали осветителното тяло ще бъде в хола или на моравата пред вилата, то трябва да предизвика „уау“ ефект, когато бъде видяно за първи път. Чрез използване на възможностите на новите технологии, както по отношение на източника на светлина, така и по отношение на използваните материали и тяхното съчетаване се постига нещо ново и невиждано до сега. При дизайнерския стил имаме не просто интересни интериорни решения, а уникални идеи, въплътени в стъкло и метал. Използване на възможностите на пространството по различен, нов начин. Смело и вдъхновено боравене с цветове, линии и материи за създаване на неповторимост и стил – това са основните белези на дизайнерския стил.

Индустриални лампи от магазини ОРИОН

Индустриален стил
Индустриалният стил, както показва и името му, е инспириран от промишлени сгради, складове и халета. Той се отличава с това, че при осветителните тела има орнаменти, наподобяващи технически функционални детайли, като кранове, тръби, части от машини. Общия вид изглежда суров и груб. Помещенията се характеризират с неизмазани стени с видими тухли или бетон, дървени маси от цяло парче дърво, трегери, месингови детайли и др. Индустриалният стил превръща частите от структурата на сградата в нещо съществено и ги изважда на преден план. Същевременно всичко е оригинално, автентично и естетично. Осветителните тела напомнят стари лампи, понякога поставени в кафези или бутилки. Общото усещане е за неподправен първичен суров стил.

Напоследък все повече кафенета, барове и социални пространства са решени в индустриален стил, което допринася за неговата популярност и разпространеност. Преди време се считаше, че индустриалният стил е най-подходящ за тавански стаи и мансарди или просторни пространства, били, преди това, индустриални помещения, най-често обитавани от мъже, но сега е доста популярен и за клубове и питейни заведения, особено когато креативно се съчетае със съвременен дизайн.

Ако трябва да изберете осветителни тела в индустриален стил, трябва да потърсите нещо, което изглежда остаряло, сякаш демонтирано от социалистически цех, с патина, често във военно зелено, с орнаменти от месингови тръби и манометри. Избягват се ярките цветове, гланцовите повърхности и скъпите материали. Масите за хранене се осветяват от няколко спуснати от тавана осветителни тела (пендели), висящи на собствения си кабел. Често комбинацията се допълва от стоящи на пода Neoclassic лампи с подвижна метална глава. При този стил се търси функционалността и грубата естетика.

Технически стил

Техническо осветление от магазини ОРИОН

Техническият стил се разпознава лесно. За него са характерни насочващи се в различни направления светлинни тела, лунички, вградени в тавана или стените, светлинни тела с интегриран LED източник. При техническия стил в осветлението ще срещнете и геометрични форми с преплетени тороиди, квадрати или цилиндри.

Спотлайт тела, разположени на релса, по която могат да се местят, за да осветят конкретна част от интериора също се причисляват към него. Осветителните тела са решени в черно или бяло, с проста естетика, монохромни цветове и строга линия - това са характерните особености на осветлението в технически стил. Използва се масово при осветяване на офиси и коридори в бизнес центрове, стълбища и общи части на обществени сгради, включително магазини за дрехи, закусвални, бензиностанции, изложбени зали и др.

Флорални лампи от магазини ОРИОН

Флорален стил
Флоралният стил е за тези, които ценят романтиката, традиционните форми, домашния уют и цветята. Осветителните тела са с декоративни флорални елементи като цветчета, листенца и клонки, изработени от метал в бяло или в цвят месинг. Може цветът да е близък до естествения цвят на есенно листо.

Стилът се съчетава с мебели с резбовани орнаменти, абажури от релефно, често нюансирано стъкло. Основният полилей има свой по-малък брат за кухнята, а из стаите са разпръснати аплици с флорални мотиви, които създават настроение. При мебелите са в изобилие декорациите, покривките с дантели, малките възглавнички с бродерия, портретите с рамки по стените, свещниците и др.

Винтидж стил

Винтидж осветление от магазини ОРИОН

Винтидж е стил, който много хора харесват, защото съчетава най-красивото от една отминала епоха със съвременните технологии. Така например за красивия полилей в цвят „стар“ месинг ще изберем лампи Винтидж Едисон, които много наподобяват старата крушка с нажежаема жичка, но всъщност са LED. Винтидж осветителните тела са очарователно старомодни, често изкуствено състарени, с протрита боя, грапавини, пукнатини, зелена патина върху бронз.

Наименованието винтидж (vintage) е френско и буквално означава отлежало вино от добра година. Когато навлиза в ежедневния език се използва като общо наименование не просто на стари предмети, но и на такива, които принадлежат на дадена епоха . Възприето е винтидж епохата да е от 1920 до 1990г. Но за да не се получи винтидж еклектика, трябва да се подберат осветителни тела и мебели от близки години, т.е. не може нощната лампа да е в стил 1930г., а аплика да е от 1990г.

Винтидж стилът се отличава с осветителни тела, стени и мебели в бял или светъл пастелен цвят, без ярки цветове, като светло бежаво, пясъчно, светло розово, бледо синьо или лилаво. Той се различава от модерния стил най-вече по това, че осветителните тела, както и мебелировката изглеждат старинни, но изискани, почти като извадени от някой антиквариат. Този стил е подходящ за всяка стая от дома, а така също и за хотели, ресторанти, кафенета и т.н.

За стиловете в интериорния дизайн е казано и писано изключително много. С изненада се установява, че почти няма систематизирани материали за стиловете в осветлението извън лаконичната класификация на производителите. Надяваме се с тази статия читателят да придобие поне бегла представа как да определи, кои осветителни тела към кой стил спадат и да направи верния избор, ръководейки се от собствения си стил.

инж. Димитър Костов

 
Избрани продукти