Основни понятия в осветлението II част

време за четене: 10 мин.

 

Когато закупуваме осветителни тела, често те се продават без крушки. За да разберем дали осветителното тяло може да осигури достатъчно светлина в помещението, където смятаме да го монтираме, трябва да знаем каква максимална осветеност е в състояние да осигури избраното тяло. В този материал ще обясним на какво да обърнем внимание при избора на крушки.

Ако вече сте избрали осветителни тела, според вида на помещението, дизайна на дома ви, както и според предназначението му, остава да се изберат и подходящите електрически лампи (крушки), за да се постигне най-добрия ефект..

В близкото минало, когато електрическите крушки отделяха значително количество топлина, производителите посочваха в каталозите и инструкциите за експлоатация, колко вата е максимално допустимата, за даденото тяло, крушка. Това се правеше, защото конструкциите на повечето осветителни тела нямаха възможност да разсеят създадената при светенето на крушката топлина. Когато тя е твърде мощна, например 100W и това създава опасност да прогори или дори да запали абажура, който понякога е от плат. С тази цел, също така, се поставяше и прозрачно PVC покритие отвътре на абажурите, за да ги предпази от топлината на крушките. След LED революцията, този проблем отпадна и осветителните тела могат да осигурят много по-голяма осветеност от преди на помещенията, използвайки LED крушки. Това стана възможно, защото както може би знаете, светодиодните лампи почти не се загряват. Това е и една от причините те да са 4-7 пъти по-ефективни от обикновените лампи с нажежаема жичка. Много голям процент от, произведената от тях енергия, е светлинна.

В съвременния живот вече не ватовете определят мощността на електрическата крушка, а лумените. Лумен е стандартна физическа величина (в системата SI), с която се определя силата на светлинния поток излъчван от даден светлинен източник. Един лумен може да се сравни приблизително със светлината на една свещ, като се приема, че свещта осветява добре около 25 cm² .

Една стандартна електрическа крушка с волфрамова нажежаема жичка с консумирана мощност 75W осигурява светлинен поток 1000-1100lm. Това постига и една LED крушка с консумирана мощност само 12-15W. При обикновена едисонова крушка от 100W, ще получим 1500-1600lm, което се равнява на излъчения светлинен поток на LED крушка с мощност 16-20W. За да се ориентираме каква крушка ни трябва, необходимо е да четем написаното от производителя на опаковките на крушките.

Там на всички LED крушки са посочени още няколко важни характеристики освен лумени. Например може да видите означението LPW. Това означава, лумени на ват и е точен измерител на ефективността на крушката.

Ако се върнем на горния пример, ще имаме около 14LPW за обикновената крушка от 75W и цели 92LPW за заместващата я, LED крушка. И съответно: за обикновена 15LPW за 100W – и около 100LPW за LED.

Може да срещнете и термина луксове (lx). Това е термин за осветеност и определя светлинния поток за единица площ. С други думи един лукс е равен на един лумен попаднал върху повърхност от 1 m² (1 lx = 1 lm/m²).

Това беше по-лесната част, от избора, защото има точни и ясни понятия и термини.

След като се запознаете с параметрите и термините на осветителните крушки идва и по-трудната част, а именно – трябва да определите колко лумена са ви необходими, за да получите достатъчна осветеност на помещенията във вашия дом. За целта има онлайн калкулатори, но не трябва да им се доверявате напълно, защото необходимата, за дадена стая, светлина зависи в различна степен от много фактори, които не винаги са заложени като променливи в тези изчислителни модули, а тези които са заложени, не са съвсем прецизни. Като най-обща насока може да се каже, че добрата осветеност зависи от размера на помещението като кубатура, цвета на стените, отразителните характеристики на боята и мебелите, местоположението на осветителното тяло или тела. Например, дали те са централно разположени или в някой от ъглите. Също така, дали осветителните тела имат абажури и какъв е техния цвят. Дължината на пендела ако са на висящи, интензитета на светлината и др.

Освен това, осветеността зависи от предназначението на помещението. В спалнята осветлението трябва да е по-меко и приглушено, докато в кухнята трябва да е силно и насочено към работните зони (вж. част I).

Ето някои ориентири за осветеност, след като се съобразим с всички изброени условности:

  • 500lm – 2m²;
  • 1000lm – 4m²;
  • 1500lm – 5m²;
  • 2000lm – 8m²;
  • 3000lm – 12m².

Освен осветеността е важно каква е цветната температура на светлината. На опаковката на всяка крушка ще намерите четирицифрено число завършващо с буквата „К“. Това е цветната температура в Келвини.

Магазини за осветителни тела в София, Варна и Пловдив

Цветната температура характеризира спектралния състав на светлината. Както знаем светлината не е просто бяла. Това, което възприемаме като бяло е смесването на всички спектрални цветове. LED осветителните тела се произвеждат с три вида цветна температура:

  • топло бяла – 2700-3500К;
  • неутрално бяла – 3500-4500К;
  • студено бяла – над 4500К.

Цветната температура влияе на настроението и създава усещане за уют или за студенина и дискомфорт.

Топло бялата светлина не натоварва очите и инстинктивно се свързва с огън, топлина, следобедно слънце и е подходяща за спални, детски стаи, всекидневни, за нощни лампи и др.

Неутрално бялата светлина се използва най-често за офиси, работни помещения, кухни, бани, сервизни помещения. Неутрално бялата светлина спомага за повишена концентрация, ефективна работа и делови отношения.

Студено бялата светлина се използва в бижутерийните магазини за подчертаване на блясъка на златото, среброто, диамантите. LED лампи с повече от 6500К се използват в аквариумите, за да наподобят цвета на слънчевите лъчи проникващи през водата.


Друг важен параметър е индексът на цветопредаване CRI. Той показва каква е способността ни да различаваме правилно цветовете на обектите при дадената светлина. Индексът варира от 0 до 100 и колкото е по-голям, толкова по-добре осветява дадената крушка и е по-висок клас. Приема се, че когато индексът е по-голям от 80 Ra, излъчваната светлина е добра, цветовете се възприемат правилно и не дразни очите. CRI е равен на 100 Ra при дневна светлина

Градинско осветление от магазини ОРИОН

Като пример - на първата снимка имаме CRI>80, на втората CRI>60 и на третата, съответно CRI>40

Независимо, че на всеки светлинен източник може да се измери този, коефициент, той е важен показател на LED лампите, защото за разлика от осветлението с нажежаема жичка, спектърът на белия светодиод е непълен, тъй като е получен от съставящите го спектри на единични цветове, което произлиза от неговата структура. При по-евтините светодиоди, белият цвят се формира като резултат от смесване на червена, зелена и синя светлина. Понастоящем светодиодите съдържат луминофор и се използва явлението флуоресценция, благодарение на което те постигат CRI на ниво от 90-95. Европейските норми изискват този коефициент да е над 80 за дома и офиса.

При избора на крушка се търси и това, тя да има по-дълъг живот. Съвременните LED лампи имат средно 25 000 часа живот, но това зависи и от честотата на включване и изключване, средата в която се намират и околната температура. Въпреки всичко, това е много по-дълъг живот от предишните крушки с нажежаема жичка или енергоспестяващите CFL лампи.

Не на последно място трябва да се съобразите със фасунгите на осветителните тела, за да закупите лампи със същия цокъл. Най-разпространени са фасунги Е27 и Е14. Числото показва диаметъра на металната основа на лампата.

Има и много други фасунги, като G9, R7s, GU10, G4, 2G13 и др.

Полилеи от магазини ОРИОН

Не на последно място лампите се избират и по естетически причини. Има крушки с форма на пламък за изискани полилеи, има филаментни и винтидж крушки, които трябва да съответстват на естетиката на осветителното тяло.

Външно осветление от магазини ОРИОН

В заключение може да се каже, че независимо от всички тези параметри и характеристики, за които трябва да внимаваме при избора на лампи, процеса не е толкова сложен, а ако срещнете затруднение винаги можете да се консултирате със специалистите в магазина за осветление.

инж. Димитър Костов

 
Избрани продукти